Uitstap naar Frans-Vlaanderen (Mars aan de Peene)

Jaarlijks, vierde zaterdag van april

Leer Frans-Vlaanderen en de Frans-Vlaamse beweging beter kennen bij een gezellige en gezonde uitstap! Neem deel aan de “Stille mars aan de Peene”. Deze voettocht herdenkt de aanhechting van een groot stuk Vlaanderen door Frankrijk na de beslissende veldslag van 11 april 1677 tussen het leger van Lodewijk XIV en Willem van Oranje, kleinzoon van Willem de Zwijger die Sint-Omaars kwam bevrijden van de Franse bezetting. Deze mars van ongeveer 8 km wordt stilzwijgend gehouden, verspreiding van pamfletten en politieke slogans worden geband.Onze deelname aan de mars wordt door onze vrienden van Frans-Vlaanderen zeer geapprecieerd. Zij voelen zich door onze aanwezigheid gesterkt in hun strijd voor het behoud van hun identiteit en hun taal. 

De tocht vindt elk jaar plaats op de vierde zaterdag van april. In de even jaren vertrekt de tocht van Noordpeene, in de oneven jaren van Zuidpeene. Aankomst is telkens op dezelfde plaats als waar de tocht vertrokken is.

Meer info : Michiel De Swaenkring

Wegens de maatregelen in verband met het coronavirus wordt de editie van 2020 geannuleerd. De volgende mars vindt plaats op 24 april 2021.


 

                                                                  

Gulden Spoor